Luova toiminta

Olen opiskellut alle kouluikäisestä asti taiteen ja käsillä tekemisen eri osa-alueita. Vaikka keramiikka onkin vahvin alueeni ja keskityn siihen, haluan kokeilla kaikenlaista ja siten saada uusia ideoita keramiikan puolelle. Seuraavana esiteltynä muutamia.
(klikkaa kuvia suuremmiksi)

MAALAUS
Ensimmäisen kerran olen maalannut öljyväreillä alle kouluikäisenä kansalaisopiston ryhmässä. Olin äitini mukana aikuisten ryhmässä, jossa taidegraafikko ja opettaja Merja Ala-Olla jaksoi kärsivällisesti opettaa myös ei niin kärsivälliselle tytölle maalauksen ja värien perusteita. Maalauksen tekniikoita olen sittemmin tasaisin väliajoin palautellut mieleeni.

 

GRAFIIKKA
Grafiikan alkeita on tullut myös opiskeltua hyvin nuorena. Ensimmäinen työ taisi olla omenapuu linoleumille kaiverrettuna ja täten kohopainomenetelmällä vedostettuna. Itse asiassa taisin saada tehtäväkseni tehdä linotyön ensimmäisellä maalauksen kurssilla, koska olin ollut niin paljon muita nopeampi. Myöhemmin tulivat monotypia ja erilaiset metalligrafiikan menetelmät, joita edelleenkin teen välillä.

 

VALOKUVAUS
Isäni yritti jo ala-asteella opettaa minulle järjestelmäkameran toimintaperiaatetta ja valokuvausta. Kuvasin nuorena paljon luontoa. Kansalaisopistossa opettelin kuvien kehittämistä pimiössä. Valokuvaaminen kuitenkin jäi, kunnes ostin digijärkkärin 20-vuotiaana ja aloin taas kiinnostua kuvaamisesta. Myöhemmin kuvaaminen on keskittynyt lähes täysin tuotekuvaamiseen muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta.

 

VIDEO ja ANIMAATIO
Liikkuvasta kuvasta kiinnostuin vasta päälle 20-vuotiaana ja sainkin apurahan dokumentin tekemiseen vuonna 2005. Sittemmin olen tehnyt pieniä editointeja ja dokumenttipätkiä asioista sekä ilmiöistä, jotka kiinnostavat.

 

PIIRUSTUS
Piirustuskursseilla olen ollut myös hyvin nuoresta asti. Olen harjoitellut pääasiassa elävän mallin piirtämistä; kursseilla ihmisiä ja kotona eläimiä. Piirustus ja luonnostelu pysyy mukana tiukasti, koska esinesuunnittelu ja kuvanveistokin itseni kohdalla sitä vaatii. Uutena luonnostelutekniikkana on piirustuksen rinnalle noussut 3D-mallinnus, jota joistakin kokonaisuuksista saatan tehdä.

 

PLEKSI
Pleksin leikkaaminen vektorigrafiikkaan perustuen on melko uusi tekniikka ja tuttavuus. Tein seinäteoksen (”Metamorfoosi”) Säkylän apteekille, joka koostui 1600 pleksinpalasta, joka kertaheitolla tutustutti minut tämän tekniikan saloihin. Metamorfoosin lisäksi olen tehnyt yhden pienemmän pleksitaulun.

 

LASI
Lasin eri tekniikoihin olen tutustunut ammattitutkintoni perusteella; sulatus, taivutus, puhallus, tiffany, lasimaalaus sekä erilaiset sovellukset edellä mainituista. Olin työharjoittelussa Nuutajärvellä Lasikomppanialla kesällä 2010, jolloin tutustuin lasinpuhallukseen tarkemmin ja olin lasihelmikurssilla. Lasinpuhalluksessa toimin avustajana ja pyrin pitämään lasihyttiä siistinä ja työvälineitä kunnossa. Lea Swantzin lasihelmikurssilla tutustuin lasihelmien tekoon.

 

KIRJANSIDONTA
Kirjansidonta, paperinvalmistus ja paperin marmorointi kuuluvat itselläni samaan kokonaisuuteen. Kaikkea on harjoiteltu ja kaikkea myös hyödynnetty jälkikäteen monessa yhteydessä.

 

PRONSSIVALU
Oli työharjoittelussa kesällä 2009 Seppä Tervaraudalla. Harjoittelin ja tein koko kesän pääasiassa pronssivaluja. Takomista kokeilin muutaman nuolenkärjen verran. Sepän tuotteiden ohella sain tehdä muutaman oman kokeilun, jolloin harjoittelin pronssiesineen tekoprosessin alusta asti vahamallineesta muotintekoon ja alipainevaluun.

 

PUUNVEISTO
Vaikka keraaminen kuvanveisto on tekniikka, joka on itselleni tärkein ja jota haluan aktiivisesti kehittää, on mielestäni tärkeää opetella myös muita kuvanveistotekniikoita. Näin saan ammennettua uutta näkemystä myös keramiikkaan.

Facebook
Instagram